Mandy Kemper

atraatcircusmen.jpg

Als kind had ik een paar sterke karakter eigenschappen. Ik was een ongelofelijke dromer, kon uren opgaan in eigen spel en fantasie. Mime en dans waren voor mij heerlijke uitlaat kleppen. Dit betekende ook, dat ik volledig in mijn eigen wereld verzonken, meestal de laatste was, veel kwijt raakte en erg sensitief was. Rekenen, tafels en speling waren zeker niet mijn sterkste punten. Jammer genoeg werd niet mijn rijke verbeelding en intuïtie aangesproken op school maar vooral mijn minder sterkte punten. Rond mijn negende werd ADD en dyslexie gediagnostiseerd. In school had ik vaak geen zin of kreeg buikpijn. 

Zo heb ik ervaren wat vandaag de dag, zo een 25 jaar later, heel veel kinderen iedere dag meemaken. Sommige kinderen kunnen uren lang lego bouwen, tekenen, verhalen schrijven, met dieren zijn, radslagen maken of voorstellingen maken. Als je goed naar een kind kijkt en luistert kom je er snel achter waar de intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid van een kind vandaan komt. 

Gelukkig was ik ook erg intuïtief en had veel doorzettingsvermogen! Zo ben ik via een pedagogische dansopleiding uiteindelijk in het sociale circus beland. Zo bewoog ik mij een aantal jaar tussen Circus Elleboog en Circus Werkplaats Boost voordat ik mij volledig ging focussen op BLIXEM.

Daar vond ik de mogelijkheid om met kinderen te werken die net als ik makkelijker en met meer plezier konden leren door beweging en fantasie. En dit in een omgeving zonder druk of verwachting! Een paar jaar later heb ik mij verder gespecialiseerd in de discipline balans en biomechanica aan Ecole National du Cirque Montreal, bij STREB lab for action mechanic's in NYC en door een stage bij de Palestijnse Circus School in Birzeit. 

Niet alle kinderen passen vlekkeloos in het huidige onderwijs systeem, juist deze kinderen wil ik aanspreken op hun interesses en kwaliteiten. Hen sterker in de schoenen laten staan door de trainingen en workshops die wij bij BLIXEM aanbieden en dat allemaal in beweging en gepaard met veel plezier! 

Daarbij geloof ik erin dat ieder kind en mens het kan gebruiken sterker in zijn schoenen te komen staan en om de ruimte te kunnen krijgen om zelfstandig te ontdekken zonder prestatiedruk. Dit in de taal die jou het meeste inspireert. Voor mij is dat onder andere de taal van beweging en circus.

 

 

Mel   Morath

mel.jpg

Ik ben bij CIRCUS BLIXEM Rots & Water trainer, performer, maar ook visual designer en rigger. Hier kan ik dus heel veel van mijn interesses en kwaliteiten kwijt!

Mijn vader is Spaans en mijn moeder is Duits, geboren op een boerderij in het Zwarte Woud in Duitsland maar opgegroeid in het warme en droge zuiden van Spanje. Ik leerde makkelijk en snel maar ondanks dat heb ik veel langer over mijn middelbareschool gedaan dan nodig. Vragen zoals " waarom moet ik dit leren?" werden tot mijn afgrijzen beantwoord met " omdat het zo is."  Ik kreeg niet de kans om zelf te ontdekken en zetten mijn hakken in het zand.

Gelukkig gaf de directeur en natuurkunde leraar op de basisschool mij de sleutels van het lab waar ik in de middagpauze motors mocht repareren en kon experimenteren met basis chemische reacties. Deze leerkracht zag mij en voeden mijn nieuwsgierigheid. De meerwaarde van BLIXEM is dat wij ook kijken naar de interesses en mogelijkheden van kinderen en dat we deze willen versterken en op laten bloeien. 

In Menorca heb ik de opleiding tot clown gedaan aan de Bonts International Clownschool. Een clown zeilt mee met de emoties en gebruikt deze emoties om iets verwonderlijks, onverwachts of nieuws te creëren en delen. Een clown speelt met verbeelding, fantasie en ziet iets steeds van een andere kant. Met jonge kinderen werk ik bij BLIXEM zo aan het aanwakkeren van verbeelding, nieuwsgierigheid en magie. Als kinderen met hun creativiteit en verbeelding spelen kunnen zij kansen en mogelijkheden ontdekken die nog helemaal nieuw zijn en anders niet tevoorschijn zouden komen.  

Ik ben een heel nieuwsgierig mens met veel interesses en passies. Daar is BLIXEM er 1 van! 


Kijkje achter de schermen?! Onderstaand een trailer van een repetitie onder begeleiding van zowel Mel als Mandy. De voorstelling VITA XS was een samenwerkingsproductie met Roots Amsterdam en Boost Producties in juni 2017.